WhatsApp
Türker İnanoğlu hayatını kaybetti
300 X 250 Reklam Alanı

Türker İnanoğlu

Türk sinema tarihinin önemli isimlerinden biri Türker İnanoğlu hayatını kaybetti.

Kayhan Yıldızoğlu’nun vefat haberi geldiğinde hemen Türker beyi düşündüm. Güzel arkadaşlardı ayakta durma gücü olduğu sürece Erler Filmin projelerinde hep yer almıştı Kayhan Bey çünkü onlar güzel dostlardı. Bu dünyaya veda edişleri de art arda oldu. İkisi de nurlar içinde yatsın.

Eğer film ve dizi camiasında çalıştıysanız şunu bilirsiniz ki Erler Film asla diğer film şirketleri gibi yüksek meblağlar ödemez ama asla Erler Film de alacağınız da kalmaz. İş ahlakı olan sinemaya değer veren ve bu yolda büyük işler yapmış bir iş adamıydı Türker İnanoğlu. Yeri zor doldurulacak bir sinemasever, bir sinema insanıydı.

Hayatı yazarlarımızdan  Giovanni Scoglamillo’nun usta kaleminden yayınlanan “Bay Sinema” adlı kitapta detaylı olarak anlatılmaktadır.

Türker İnanoğlu (18 Mayıs 1936, Karabük – 2 Nisan 2024, İstanbul), Türk yönetmenyapımcı, senarist ve iş insanı.

1957 yılında Tatbikî Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda öğrenciyken, yönetmen yardımcısı olarak sinema alanına girdi. Lütfi Ömer Akad ve Nişan Hançer gibi ünlü yönetmenlere asistanlık yaptı. 1959 yılında Senden Ayrı Yaşayamam başlıklı filmle yönetmenliğe başladı.

1960 yılında Erler Film adıyla kendi film yapım şirketini kurdu.

İnanoğlu, 1979 yılında Ulusal Video Film Anonim Şirketi unvanıyla bir şirket kurarak Türkiye’yi video ile tanıştırdı. Ulusal Video, Türkiye'de ilk kez video kaset dağıtımı başlattı ve bir çığır açtı.

1985 yılında Ulusal Radyo Televizyon Anonim Şirketi unvanıyla bir televizyon stüdyosu kurdu ve çok sayıda televizyon yapımına imzasını attı. 1987 yılında İcraatın İçinden başlıklı bir program ile hem Türk siyasî tarihinde, hem de Türk televizyonculuğunda bir mihenk taşı oldu. Dönemin başbakanı Turgut Özal, aylık olarak yayınlanan bu televizyon programında bizzat ekrana çıktı ve kamuoyuna hükümetinin icraatını anlattı.

1994 yılında Türkiye'nin ilk özel televizyon kanallarından olan Atv'yi kurdu.

 

Beyoğlu'nda Atlas SinemasıŞişli'de Kent Sineması, Kavacık'ta Boğaziçi Sinemaları'nın da sahibidir. 2005 yılında İstanbul'un Maslak semtinde Türker İnanoğlu Maslak Show Center'ı (TİM) açtı.

Türker İnanoğlu'nun oyuncu Filiz Akın'la 1964 yılında yaptığı evlilikten İlker İnanoğlu dünyaya geldi. Filiz Akın'dan ayrıldıktan sonra 1975 yılında Gülşen Bubikoğlu ile evlendi ve bu evlilikten Zeynep isminde bir kızı oldu.

2 Nisan 2024 tarihinde İstanbul'da kaldırıldığı hastanede 87 yaşında öldü

Türker İnanoğlu'nun hazırlayıp yazdığı ve Türk sinemasının ürettiği afişlerin neredeyse tamamını kapsayan 1100 sayfalık bir kitabın yanı sıra bir de Hürriyet ve Meydan gazetelerindeki köşe ve seri yazılarından oluşturulmuş Sinema-TV Üzerine Denemeler başlıklı ikinci bir kitabı vardır.

  • Acısıyla Tatlısıyla Yeşilçam Anıları, Türker İnanoğlu, 2020, 
  • Afişlerle Türk Sineması, Türker İnanoğlu, 2017, TÜRVAK Yayınları, 
  • Bay Sinema Türker İnanoğlu, Giovanni Scognamillo, 2001, Doğan Kitap, 
  • Sinema-TV Üzerine Denemeler, Türker İnanoğlu, Er-Ofset yayınları

Ödülleri

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!