WhatsApp
Rahmi Koç Müzesi
300 X 250 Reklam Alanı

Bayram tatilini İstanbul'da geçireceklerin adresi Rahmi M. Koç Müzesi

İstanbul'un Haliç kıyısında eşsiz manzaraya sahip Rahmi M. Koç Müzesi, bayram tatilinde ziyaretçilerini bekliyor. Tarih ve kültürle dolu bir gün geçirmek isteyenler, klasik otomobillerden lokomotiflere, uçaklardan gemilere kadar müzenin zengin koleksiyonundaki objeler ile yeni ve farklı keşifler yapabilecek

Türkiye'nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, dokuz günlük Ramazan Bayramı tatilini İstanbul'da geçirmeyi planlayanlara eğlence dolu bir gün vadediyor. Haliç kıyısında, 1994 yılından bu yana sanayi, ulaşım ve iletişim tarihinin mirasını yaşatan Rahmi M. Koç Müzesi, arife ve bayramın birinci günü kapalı olacak; 11, 12, 13 ve 14 Nisan'da ziyaretçilerini ağırlayacak.

16 binin üzerinde objeden oluşan zengin koleksiyonunda klasik otomobillerden lokomotiflere, uçaklardan gemi ve teknelere kadar farklı dönemlerden objeler ile her yaş grubuna hitap eden müze, ziyaretçilerine yeni ve farklı keşifler yapma fırsatı sunuyor. Müzede bilimsel aletler, makineler, iletişim araçları da görülebilecek objeler arasında yer alıyor.

Çocuklar için atlıkarınca

Rahmi M. Koç Müzesi'ndeki eski dükkanların yeniden canlandırıldığı nostaljik sokak, ziyaretçileri 19'uncu yüzyılda gezintiye çıkartıyor. Yetişkinler kadar çocukların da oldukça keyif aldığı deneyimler yaşatan müzede, günümüzde artık sadece lunaparklarda yer alan atlıkarınca en eğlenceli objeler arasında yer alıyor.

 

Nostaljik kafelerde mola

 

Keyifli bir gezinin ardından mola vermek isteyenler için Fenerbahçe Vapuru'nun aslına uygun yenilenen kafesinin yanı sıra ana sergileme bölümündeki Telve Kafe keyifli bir ortam sunuyor. Müze ziyaretinden küçük hatıralar ile ayrılmak isteyen ziyaretçilerimiz için de müze mağazası hediyelik eşya alternatifleri sunuyor.

 

Rahmi M. Koç Müzesi Hakkında

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 16 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile halihazırda 11 bin 250 m2'lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. Müze, salı-cuma 09.30 – 17.00, cumartesi-pazar 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenen Gonca Buharlı Gemisi, İngiltere'de düzenlenen Classic Boat Awards'da halkın oylarıyla kendi kategorisinde birinci seçildi. Müze koleksiyonundaki İttir Kaktır da 2021 yılında 'En İyi Yeni Motor Yat' dalında birinci olmuştu. İngiltere'deki törene katılarak ödülü alan Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu, "Gonca'nın böyle prestijli bir yarışmaya katılması ve ödül alması bizler için büyük gurur. Oylamaya katılan tüm deniz tutkunlarına teşekkür ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, Türk denizciliğine katkısını bir kez daha uluslararası arenaya taşıdı. Müze koleksiyonunda bulunan Gonca Buharlı Gemisi, İngiltere merkezli Classic Boat dergisinin düzenlediği yarışmadan ödülle döndü. 30.5 metre üzeri motorlu gemiler arasında yarışan ve bu kategorideki üç gemiden biri olan Gonca, birinci seçildi. 2007 yılından beri düzenlenen Classic Boat Awards, asırlık geleneksel gemilerden restore edilenlere, yelkenlilerden motorlu gezinti teknelerine kadar mavi sularda özgürce yol alan deniz araçlarını bir araya getiriyor. 6 kategoride düzenlenen yarışmanın birincileri halk oylamasıyla seçiliyor.

Gonca'nın ödülünü, 3 Nisan'da İngiltere'de düzenlenen törende Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu aldı. Sofuoğlu, ödüle ilişkin yaptığı açıklamada, "Gonca'nın böyle prestijli bir yarışmaya katılması ve ödül alması bizler için büyük gurur. Bu gururu ikinci kez yaşamak da ayrı bir mutluluk. Müzemiz gemi filosunda yer alan İttir Kaktır da 2021 yılında 'En İyi Yeni Motor Yat' dalında birinci seçilmişti. Oylamaya katılan, Gonca'ya oy veren tüm deniz tutkunlarına teşekkür ediyoruz" dedi.

Motoru İngiltere'de yapıldı

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Donanması tarafından mayın yerleştirme gemisine dönüştürülen ve bu amaçla kullanılan Gonca'nın menşei halen gizemini koruyor. Geminin içindeki bazı izler, Kuzey Avrupa'da bir tersanede yapıldığını düşündürüyor. Gemi makinesinin üzerindeki damgalar, motorunun İngiltere'de yapıldığını gösteriyor. Türk denizcilik tarihi uzmanları, Osmanlı kaynaklarına dayanarak, Gonca'nın Selanik Limanı'nda bir destek gemisi olarak kullanılmış olabileceğini düşünüyor.

İmha edilmekten kurtarıldı

Çanakkale Savaşı'ndan sonra Gölcük yakınlarındaki Askeri Deniz Üssü'nde Gonca Körfezi'ne çekilen ve şu anki ismini alan Gonca, 1989 yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri tarafından nakil gemisi olarak kullanıldı. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından imha edilmekten kurtarılan Gonca'nın restorasyonu İstanbul'da, Tuzla'da 1993 yılında yapıldı ve gemi 1997 yılında lüks bir yat olarak denize indirildi. 32 metre boyundaki geminin eni 6, derinliği ise 3.25 metre.

Zafere büyük katkı sağladı

Müzede sergilenen Gonca Buharlı Gemisi, Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Boğazı savunmasında "Selanik Mayın Gemisi" olarak büyük katkılar sağladı. Gonca, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109'uncu yıldönümü kapsamında Rahmi M. Koç Müzesi Konferans Salonu'nda geçtiğimiz günlerde düzenlenen "Büyük Bir Deniz Zaferinin Kahramanları" isimli panelde de zafere katkılarından ötürü Onur Plaketi'ne layık görülmüştü.

 

 

 

 

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!