WhatsApp
MADAMES TUSSAUDS İSTANBUL
300 X 250 Reklam Alanı

Madame Tussauds İstanbul

Madame Tussauds İstanbul, 2017 yılında  Beyoğlu istiklal Caddesi'nde yer alan Grand Pera’ Alışveriş Merkezi’nde açılan balmumu müzesi ve turistik eğlence merkezidir. Heykeltıraş Marie Tussaud tarafından kurulmuş Madam Tussauds Balmumu Heykel Müzelerinin yirmi birincisi olan müze 8 bölümden oluşmakta ve türkiye’nin ve dünyanın sinemadan müziğe edebiyattan bilime poüler olan kimliklerin son derece  başarılı bir şekilde yapılan balmumu heykelleriyle ziyaretçilerinin 50 dakika keyifli, dakikalar geçirmesini sağlıyor.

Madame Tussauds’’nun tarihi oldukça eskiye dayanmakta olup, bayan Tussauds’nun etrafında şekillenmiştir. Marie Tussauds tarihin en çarpıcı bazı anlarına tanıklık etmekle kalmayıp şahsen dahil olan sıra dışı bir kadındır, ve  hem sanat hem de iş hayatında bir öncü olmuştur.

Asıl adı Marie Grosholtz olan olan Madame Tussauds  1 aralık 1761’ de Fransa’nın Strasbourg kentinde doğdu...Annesiyle yanlarında yaşadıkları amca dediği balmumu sanatçısı  Dr. Phlıppes Curtius’ten   öğrendiği balmumu sanatında yaptığı  ilk heykel , 1777’ de ’ Voltaire olmuştur.

 Kısa sürede çok ünlü isimlerin balmumu heykelleriyle başarıyı yakalayan Madame Tussauds’nun  adını Avrupa’ya ‘ya duyurmasının en önemli  sebebi Fransız Devrimi sırasında giyotinle  idam edilenlerin başlarının ölüm maskelerini yapmasıdır. Fransız devrimi döneminde üç ay hapis yattıktan sonra Kral ve kraliçe’ye hain olmadığını kanıtlamak adına onların bu korkunç isteklerini baskı altında yerine getirmek zorunda kalmıştır. Bu kesik kafa balmumu heykelleri arasında Kraliçe Marie Antoinette  ve Robespierre gibi isimler vardır.  

İhtilal sürecinde boynu vurulanların kafaları düzenli olarak balmumundan figürlerin yapılması için Madem Tussaud’ya getirildi ve bunlar propaganda aracı olarak kullanıldı. Getirilen kafaların çoğunluğu Madame Tussauds’un eski arkadaşlarına aitti..

Devrim sonrası kendi balmumu heykellerini  Dr. Curtius’un ona miras bıraktığı eserleriyle birlikte sergilemeye başlayan. Madame Tussauds’nun en önde gelen ve popüler ünlüleri sergileme yeteneği ihtilal süresince acı bir şekilde test edilmişti. Çünkü saygın kişiler ve gözden düşenler daha önce  hiç görülmemiş bir hızla değişiyordu. Yanlış kişiyi sergilemek ya da doğru kişiyi göz ardı etmek oldukça tehlikeli bir hale gelmişti ve bu Madame Tussauds’un  Londra’dan gelen teklifi değerlendirmesine sebep oldu.ve 1802 yılında İngiltere’ye gitti.

Madame Tussauds balmumu figürlerini Londra’ya getirdi ve büyük bir başarı yakaladı Britanya halkının Fransız İhtilai’ne  dair bilgisi sadece haberlerle sınırlıydı. Tussauds ,halka ihtilalin en önemli figürlerini ve giyotin dehşetini tanıttı. Ve sergi çarpıcı ve merak uyandıran bir yer haline geldi.

İngiltere 1803 yılında Fransa ile savaşa girince Madames Tussauds Londra’dan ayrılıp Edinburgh’a gitti. Savaş sonrası göçmenlere ait bir yasadan etkilenmemek adına sabit bir yerde kalmayıp sergisiyle  sürekli seyahat etti. Yeni kitlelere ulaşmak amacıyla da 33 yıl boyunca sergisi ile Britanya’yı gezdi. Ve bir sürü popüler sanatçı ve siyasetçi figürlerini de ekleyerek sergisini genişletti. Sonunda 1835 yılında sergisini kalıcı olmak üzere Londra’da  Baker Sokağı’nda açtı.

1850 yılında   arkasında paha biçilmez sanat eserleri bırakarak 89 yaşında öldüğü zaman dünyanın en eski sergisini açan kişi  olarak anılacağını ve de Amerika’dan , Asya’ya, Avrupa’dan Avusturalya kıtalarına uzanarak  dünyanın 21 ülkesinde sergilerinin açılacağını tahmin eder miydi? bilmiyoruz ama  Madame Tussauds’nun yeteneği ve zorlu hayatıyla ortaya koyduğu büyüleyici dünyasının herkesi etkilediği bir gerçek..

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!